Nordisk Visfest i Hangö XXIII, 15-16.06.2007.


Den tjugotredje upplagan av den nordiska visfesten i Hangö blev igen en stor framgång!

Konserten på fredagskvällen upplevdes av dryga 200 personer, medan lördagskvällens konsert försiggick inför ett fullproppat Kulturmagasinet Victor. Mycket omväxlande program under båda kvällarna gav helt säkert något åt envar, och av kommentarerna från publiken att döma så fick de flesta nog precis vad de kommit dit för att få. Och soppan, på fredagen fisk och på lördagen kött, var båda kvällarna helt enkelt underbar. Tack till Anders på restaurang Smörmagasinet för de goda sopporna!


Fredagskvällens konsert inleddes av den lokala visartisten Kerstin Siggberg-Lindgren, som i sin debut på visfestscenen hade som hjälp Pigge Svenskberg på gitarr, Micke Hägert på bas, Susanna Lindholm på flöjt och Stefan Högnabba på trummor. Kerstin gjorde sitt framträdande helt med den äran, mycket uppskattat! Hon är ju en stor beundrare av Hanna Åberg, och tolkar hennes sånger med verklig inlevelse.

 

Efter Kerstin intogs scenen av Tine Sylvest, danskan som numera sedan flera år är bosatt i Finland, närmare bestämt i Österbotten, vilket tydligt hördes på hennes dialekt. Tine gjorde ett helgjutet framträdande, och hennes sånger blev mycket uppskattade av publiken.

 

Efter soppapausen var det dags för årets norska gäst, Hanne Krogh. Hanne är kanske mest känd som ena delen av Bobby Socks som i tiderna segrade i Eurovisionsschlagertävlingen med ’La det svinge’ och denna sång framförde hon också denna kväll, om än på ett litet annat sätt än då. I övrigt bestod Hannes repertoar denna kväll av känsloladdade, lågmälda, sköna visor, som man mycket gärna lyssnade till.Efter Hanne var det så dags för kvällens enda manliga artist, Dan Fägerquist. Dan har gjort sig känd som den verklige Vysotski-tolkaren, och tolkade också denna kväll Vysotski på ett sätt som inte lämnade något i övrigt att önska.

 

Fredagskvällens konsert skulle avslutas av kvartetten Lill-Britt Siv, men tyvärr hade en av kvartetten, Lolita Ray, blivit sjuk, så det blev en trio bestående av Maria Lindström, Anna Eriksson och Anna Döbling, som avslutade kvällen med ett mycket bejublat framträdande.

 


På lördagkvällen blev det som sagt ganska trångt i magasinet, men det störde nog inte stämningen på något vis, nej, tvärtom. De lokala vissångarna Tina Söderström och Rainer Roth som duo inledde konserten, och deras framträdande blev hörbart uppskattat av publiken. Deras program innehöll sånger, som de inte valt för att de hade någon gemensam nämnare, utan för att, som Tina sade, det är sånger, som vi tycker om att sjunga. Och helt tydligt tyckte publiken också om sångerna! 

 

Efter duon Tina & Rainer intogs scenen av Maria Udd, som tillsammans med violinisten Antti Untamala   och keyboardisten Kristian Nyman verkligen tog grepp om publiken med sina härliga Edith Piaf- tolkningar. Man kan nog utan överdrift säga att Maria gjorde succé!

 

Efter kvällens soppapaus var det så dags för ett kärt återseende: Stanley Samuelsen, bördig från Färöarna men numera bosatt i Köpenhamn, var tillbaka på Hangös visfestscen. Han uppträdde på visfesten senast 1999, och han var helt tydligt tagen av att ha blivit utvald att få komma tillbaka. Hans framträdande på denna visfest var helt enkelt fantastiskt. Vackra, känslofyllda sånger, framförda med  inlevelse och djup, samt ett gitarrackompanjemang som var något enastående. Superlativen räcker inte till för att beskriva den upplevelse man fick av den sympatiske Stanley! 

 

Efter Stanley var det så dags för Anna Döbling att göra sitt framträdande. Det var det andra framträdandet för Anna, som ju medverkade redan på fredagskvällen tillsammans med Anna Eriksson och Maria Lindström, men nu uppträdde hon som soloartist ackompanjerad av pianisten Per Rosenius. Anna har förekommit i finlanssvesnka radion Vega på Vegalistan med sin sång ’Maria som väntar’, och den inledde hon också sitt framträdande med, vilket ju publiken uppskattade. En annan av hennes sånger som man minns är ’Som ett barn’, som är en typisk Anna Döbling-sång. 

 

Efter Anna blev det så dags för ’Ukulelemannen’ Thomas Allander. Ett framträdande som fullständigt skiljde sig från allt annat man upplevt på Hangös visfestscen! Thomas demonstrerade ett otal antal olika ukulelen och fantasin tycks aldrig sina när det gäller för honom att ta fram olika slag av detta instrument. I slutet av showen fick han till hjälp ’tubaduren’ Peter Sundin, och dessa två lockade fram många skrattsalvor och glädjetårar hos en begeistrad vispublik.

 


En härlig avslutning på en underbar Nordisk Visfest i Hangö 2007.

Ett stort tack till alla sponsorer, publiken, artisterna och sist men inte minst, alla hangövisvänner som med sina insatser medverkar till detta evenemang!

 

Fredag 15.6. 2007 kl. 19.00

Kerstin Siggberg-Lindgren

Kerstin gör i år sin debut på visfestscenen, då hon inleder fredagskonserten. Kerstin har nog tidigare uppträtt på olika tillställningar ordnade av Visans Vänner i Hangö, och i år får hon ta steget ut på visfestscenen. Hon sjunger gärna och mycket personligt t.ex Hanna Åbergs kännspaka sånger, och man kan anta, att hon också på visfesten framför någon av dem. Välkommen på visfestscenen, Kerstin!

 

Tine Sylvest, Danmark

För andra året i rad har vi glädjen att presentera en dansk visartist på Nordisk Visfest! Vi hoppas givetvis att det ska bli en tradition. I år är den danska artisten dessutom ett kärt återseende från år 1991 – Tine Sylvest! Tine är visserligen bosatt och rotad i Finland sedan början av 90-talet och talar en klingande finlandssvenska, men säger själv att hon nog är danska i själ och hjärta. Tine är utbildad skådespelerska och jobbade som skådis i Danmark under 80-talet. Men efter hand tog musiken över allt mera. Hon har turnerat ensam och med olika bandkonstellationer i hela Skandinavien och Tyskland och spelat allt från visor till country. Till vardags jobbar Tine som psykoterapeut med egen mottagning i Vasa. Tines hemsida finns på adressen: www.unicornmusic.nu .

Hanne Krogh, Norge

Här i Finland är väl Hanne Krogh mest känd som den ena halvan av den norska duon Bobbysocks som vann Eurovision Song Contest år 1985. Hanne hör för övrigt till de riktiga rävarna i den tävlingen – hon tävlade också 1971 (bara 15 år gammal) och 1991. Men hon har en mycket bredare karriär än så! Hon slog igenom redan som barnstjärna och har stått på scenen hela sitt liv. Hemma i Norge är hon lika känd som vissångerska och skådespelerska – både på musikalscenen och på vita duken. Bland Hannes många framgångar på visscenen kan nämnas den norska versionen av Tove Janssons ”Höstvisa” – som av många norrmän uppfattas som Hannes sång! Hon har också gjort nyversioner av Alf Pröysens klassiska visor samt en hel del eget material. I diskografin ryms också 5 julskivor. Hanne är för övrigt en mycket viktig del av många norrmäns jultraditioner. Medan svenskarna ser på sin Kalle Anka på julaftonen tittar norrmännen på ”Reisen til julestjernen” – en klassisk julberättelse där Hanne spelar huvudrollen. På Nordisk Visfest i Hangö bjuder Hanne på sina favoritvisor från en lång karriär. Vid pianot sitter hennes ackompanjatör Stein Austrud. Läs mera om Hanne på adressen: www.hannekrogh.com .

 

Dan Fägerquist, Sverige

På fredagen bjuder vi på starka känslor och dramatik a la Vladimir Vysotskij med en av Nordens bästa Vysotskij-tolkare; Dan Fägerquist från Sverige. Dans intensiva tolkningar av den ryska vispoetens sånger har höjts till skyarna av både press och publik. Några pressröster: ”Fägerquist sjunger med ett slags ljus i svärtan och gör orden till sina”, ”Det är viskonst avskalad allt koketterande, politiskt lika väl som emotionellt eller musikaliskt”, ”Det är vackert, innerligt, teatraliskt, det är cirkus och varieté” och ”Vladimir Vysotskij har aldrig tolkats bättre på svenska”. Dan turnerar flitigt i Sverige, Norge, Danmark och Finland men har också hunnit ge ut två skivor med sina Vysotksij-tolkningar. Läs mera på www.fagerquist.se .

 

Lill-Britt Siv, Sverige

Fredagens konsert avslutas med den svenska kvartetten Lill-Britt Siv. Själva beskriver de sin musik som ”förbehållslös, frontfigurlös, fabulös nyschlager”. Gruppen består av fyra sångerskor som alla gjort karriär på egen hand. Anna Eriksson har sjungit reggae, soul och jazz, Lolita Ray vispop och folkrock, Anna Döbling visor, kabaré och musikal och så Maria Lindström som Hangöpubliken känner väl från hennes tidigare succéer på Nordisk Visfest. Tillsammans bjuder de på en hejdlös show med skrönor och sanningar om den hemlighetsfulla Lill-Britt Siv – framförd med jublande stämsång till eget ackompanjemang av dragspel, munspel, klockspel, mandolin, gitarrer, bas, skrammel och handklapp! Lill-Britt Siv har showat på bland annat Mosebacke och Klara Soppteater i Stockholm och turnerat på visfestivaler runtom i Norden. Hemsidan hittar ni på adressen: www.lillbrittsiv.com .

 

Lördag 16.6. 2007 kl. 19.00

Rainer Roth & Tina Söderström, Hangö

Tina och Rainer uppträdde som duo på Nordisk Visfest 2003, och de har fortsatt med sitt duettsjungande, och de står för inledningen av lördagkonserten på årets visfest. Visor från bl.a. Evert Taube-pärlor till Susanne Alfengrens känsliga sånger finns på repertoaren, och kännetecknande för duon är inslaget av omväxlande stämmor, där Tina och Rainer turas om att sjunga melodin.

 

 

Maria Udd, Finland

Senast Nordisk Visfest bjöd på franska chansoner var år 1989 – så det börjar verkligen vara dags igen! På lördagen bjuder skådespelerskan Maria Udd på en konsertversion av sin kritikerrosade föreställning ”Maria Udd sjunger Edit Piaf”. Edit Piafs liv och sånger är ju mycket aktuella för tillfället tack vare filmen ”La vie en rose”. Maria och hennes musiker Kristian Nyman (piano) och Antti Untamala (violin) bygger upp en parisisk stämning på scenen och bjuder på Piafs mest älskade sånger; bland annat Kärlekshymn (Hymne l'amour), Min gud (Mon Dieu) och den oförglömliga Jag ångrar ingenting (Non, je ne regrette rien). Maria är född och uppvuxen i Karis och utbildad vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Piafföreställningen var Marias första jobb som professionell skådespelare. Idag är hon knuten till Åbo Svenska Teater.

 

Stanley Samuelsen, Färöarna

En av publikfavoriterna från Nordisk Visfest år 1999 är tillbaka! Stanley Samuelsen från Färöarna berörde både publiken och kritikerna i Hangö med sina lågmälda visor och sitt fenomenala gitarrspel. Sedan han senast var här hos oss har han bland annat gett ut Tom Gardbergs finlandssvenska klassiker ”Natthamn” på skiva och fortsatt att turnera i Norden och Baltikum. Stanley är en mångsidig musiker som också sysslar med folkmusik, country, blues och rock och han är en ofta anlitad studiomusiker. Stanley är numera bosatt i Danmark men född och uppvuxen i Fuglefjord på Färöarna. Hans visor genomsyras av den färöiska längtan och kärleken till havet. Stanleys hemsida hittar du på adressen: www.stanleysamuelsen.dk .

 

Anna Döbling, Sverige

En av de mest spelade artisterna i Radio Vega under våren är svenska vissångerskan Anna Döbling, vars singel ”Maria-som-väntar” legat på Vegalistan i flera månader bland en lång rad av Nordens främsta pop- och schlagerartister. En verklig bragd! Anna, som också ingår i kvartetten Lill-Britt Siv, gav i mars i år ut sin första fullängdare med egna visor. Egentligen skulle hon bli skådespelerska men blev totalt biten av kabaré och visor medan hon studerade. Så hon hoppade av studierna och sjöng istället! Bland de stora förebilderna finns Jacques Brel, Lars Forssell, Edit Piaf och Charles Aznavour. På sin hemsida skriver hon: ”Jag blev inte skådespelerska. Men ändå en berättare, på mitt eget sätt. Jag ger mina sånger till dig som lyssnar.” I Hangö ackompanjeras Anna av pianisten Per Rosenius. Hemsidan finns på adressen www.annadobling.com .

 

Ukulelemannen Thomas Allander, Sverige

Den klassiska visan framförs nästan alltid till gitarrackompanjemang. Genom åren har vi ändå haft glädjen att höra allt från luta och mandolin via dragspel och piano till trummor och lerkrukor på scenen på Nordisk Visfest. I år kan vi bjuda på en helt ny kombination – ukulele och bastuba (!) med ukulelemannen Thomas Allander och TUBAduren Peter Sundin. Thomas Allander är känd som entusiastisk ukulelekonstnär och han har givit ut en ukulelekurs i både bok- och CD-format och också som TV-program. Vid sidan av ukulele spelar han också gitarr och gör egna kärleksvisor i projektet ”Tystnadens språk”. Thomas har också jobbat som kompgitarrist åt legenden Owe Thörnqvist och jobbat som musiklärare vid Umeå universitet. I Hangö bjuder han och TUBAduren Peter Sundin på den populära Ukuleleshowen! Läs mera på Ukulelemannens hemsida: www.ukulelemannen.se .