Nordisk Visfest i Hangö 2008 13-14 juni.

 

Den tjugofjärde nordiska visfesten i Hangö gick av stapeln 13-14 juni 2008.  Två helkvällskonserter i Kulturmagasinet Victor, båda kvällarna publikfyllt till  bristningsgränsen. Fredagskvällens konsert fylldes helt av de lokala  visartisternas framträdanden. Och vilka framträdanden!

Här sparades inte på någonting, och publiken visade entusiastiskt sin uppskattning. Inledningen med gruppen RaRaBo, Rainer, Ralf och Bo-Börje, visade vägen för de kommande uppträdandena, som avlöste varandra i snabb takt under kvällen. Det förekom solouppträdanden av Tina Söderström, Åke Wiberg, Göran Enqvist, Kerstin Siggberg-Lindgren, Mikael Söderblom, Thomas Högström, Pigge Svenskberg, Ika Svenskberg, Rofa Lindblom, Mona Kallström och Rainer Roth.

Men därutöver uppträdde grupper i olika sammansättningar, som t.ex. gruppen bestående av Tina, Mona och Rainer, som framförde några ABBA-låtar, som fått svenska texter av Rainer. Tina och Rainer framförde ett par Beatles-låtar, även de med svenska texter av Rainer. En grupp som under  övningarna kallat sig 'Back Yard Boys', Micki, Pigge och Rainer, framförde två Beatles-låtar, naturligtvis i Rainers svenska tappning. Micki och Rainer framförde Rainers visa 'En skärgårdstur' i duett, och Micki och Tina framförde en låt som duo.

Också Mona och Rofa framförde några sånger i duett.  Det egna ackompanjerande bandet fanns för det mesta på scenen och kompade uppträdandena enligt önskemål. Bandet bestod av Rafu Lindholm på dragspel, Guy Söderlund på bas, Nekku Nevanperä och Rainer Roth på gitarr. I pausen avnjöts Anders Augustssons delikata laxsoppa.

 

På lördagkvällen var det sedan de gästande artisternas tur att underhålla. Också då var magasinets konsertsal fylld till bristningsgränsen. Kvällen inleddes av norrmannen Annar By, som gjorde ett framträdande som inte lämnade någon oberörd. Han följdes på scenen av dansken Eric Grip, som tillsammans med sin pianist Henrik Gunde trollband publiken med sina fina visor. Sedan var det åter dags för Anders Augustssons soppa, denna gång en verkligt god köttsoppa.

Efter soppapausen beträdde Ingmari Dalin scenen tillsammans med sin violinist  Mattias Bäckman. Ingmari framförde visor av Dan Andersson, en del till hennes egna melodier, och publiken stornjöt av hennes fina tolkningar! Efter Ingmari var så Staffan Percy i turen. I Hangö har vi länge väntat på att Staffan skulle uppträda på visfesten, och äntligen! Man kan bara konstatera: När man väntar på något gott väntar man aldrig för länge! Staffan Percy är ju en av de verkligt stora trubadurerna, och det visade han också på scenen i Kulturmagasinet Victor.

Lördagens konsert avslutades av finlandssvenska Trio Saludo, som i dag består av Håkan Streng, Peter Ingo och Bjarne Sjöblom. Deras spansk- och sydamerikanskt inspirerade musik höll stämningen uppe i magasinet, och publiken uttryckte tydligt sitt gillande då Trio Saludo blev inapplåderade för flera extranummer.

Men allting gott måste ha ett slut någon gång, så också den tjugofjärde nordiska visfesten i Hangö. Nästa år blir det tjugofemårsjubileum, få se var Visans Vänner i Hangö skall hitta på till dess!

 

Nordisk Visfest i Hangö XXIV

Fredag 13 juni kl. 19.00                
RaRaBo, Pigge Svenskberg,            
Ika Svenskberg, Rofa Lindblom,            
Mona Kallström, Tina Söderström
Kerstin Siggberg-Lindgren,
Göran Enqvist, Åke Wiberg,
Thomas Högström, Mikael Söderblom
samt olika grupper och
sammansättningar av dessa.            
- Också vissoppan skall avnjutas -


Lördagen 14 juni kl. 19.00:
Annar By, Norge
Erik Grip, Danmark

-  Vissoppa  -

Ingmari Dalin, Sverige
Trio Saludo, Finland
Staffan Percy, Sverige

 

 


Fredag kväll:
Viskonsert med hela gänget hangövisvänner, solouppträdanden, grupper av olika storlek och sammansättningar, med eget ackompanjemang eller med orkester. Variationerna är många både när det gäller de uppträdande och musiken som framförs.

Lördag kväll:
Traditionell viskonsert med artister från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Bästa vispublik!
Ni är hjärtligt välkomna att tillsammans med oss fira den tjugofjärde nordiska visfesten i Hangö!

Visans Vänner i Hangö  

Staffan Percy


Staffan tillhör de centrala svenska trubadurerna, som med sin förmåga att hitta melodier fångar känslan i de texter han tonsätter. Han har genom åren tonsatt dels egna texter, dels texter av diktare som Bellman, Gripenberg, Fröding. Mest känd har han kanske blivit genom sitt mångåriga samarbete med Bo Setterlind.
Genom åren har Staffan fått många utmärkelser: Sjösala-, Olrog-, Ferlin- och Taube-stipendierna.
Staffan har hållit konserter över hela Sverige och uppträtt på visfestivaler. Han har också vid flera tillfällen framträtt i TV, och han har gästat Norge,Finland och Danmark.

Ingvar Albin

är 39 år och kommer från Pertorp i Skåne. Han började spela redan som sjuåring och är i dag verksam som kyrkomusiker i Finja pastorat i Hässleholm. Han är flitigt anlitad som ackompanjetör i olika sammanhang och är även körledare och kompositör. Han har samarbetat med bl.a. Kjell Lönnå, Sanna Nielsen, Göran Fristorp, Karin Glen-mark, Åsa Jinder, Johannes Brost, Stellan Sundahl, Cyndee Peters, Jessica "Jessie Johansson, Sonja Stjernqvist, Cornelis Wreeswijk och Putte Wickman.
Samarbetet med Staffan Percy inleddes för ca. 3 år sedan och har hittills resulterat i många uppskattade viskonserter.

Erik Grip

Erik Grip, kompositör och vissångare, är Danmarks kanske mest framstående  visartist. Han gjorde sin scendebut som 16-åring år 1963, och därmed kan han i dag se tillbaka på 45 år som scenartist.
Han har många skivinspelningar bakom sig, och två av hans album har sålt 'platina', alltså 100.000 sålda ex. Dessutom har flera av hans album sålt 'silver' vilket betyder 25.000 sålda ex.  Han har två gånger varit Grammy-nominerad, år 2004 för CD 'Visesanger' och år 2006 för CD 'Af et aerligt hjerte'.  Erik har också under sin långa karriär medverkat i fleraolika grupper och konstellationer.
I Hangö uppträder Erik tillsammans med sin pianist Henrik Gunde (t.v. på bilden).

www.grip.dk/erik-grip/biografi/biografi.htm
www.grip.dk/presse

Annar By

År 2006 erhöll Annar utmärkelsen "Årets nykomling" för sin CD av norska folkmusikförbundet. I texten härunder presenterar Annar sig själv:

All den musikken som har prega meg siden jeg sang mine förste ABBA-strofer som toåring, har på en måte fört meg til norsk folkemusikk. Tidlig på 90-talet ble jeg introdusert for folk-gitarister og sangere som Bert Jansch og Richard Thompson. Ved siden av the Waterboys og the Pogues, digga jeg den måten disse artistene så bakover og tok opp i seg irsk og britisk tradisjonsmusikk. Som gitarist, sanger og låtskriver fra Elverum, ville jeg gjöre noe av det samme - men på norsk.
Hovedkilden min ble NRK radio. Programmene "Folkemusikktimen" og "Halvbror til reven" presenterte folkemusikk fra hele Norgesfjöla. Lyden jeg hörte framsto tidvis som det totale kaos! Likevel ga det gjenklang i de samme "sjelsromma" mine der Beatles, prog rock og Hellbillies allerede hadde tatt bolig.
I 1998 begynte jeg på folkekulturstudiet i Rauland. Da laerte jeg endelig hvor ener'n i pols og springar ligger. Jeg valgte sangen som hovedinstru-ment og inngangsnökkel til denne komplekse lydverden. Laererne Frode Nyvold og Ånon Egeland öste av sine musikalske skattekamre. Multispellemannen Atle Lien Jenssen kom og hadde seminar med Hedmarkstradisjonen sin. Dermed ble jeg overbesvist om kvalitetene ved mitt hjemdistrikts musikk. Igjen var det det litt vindskeive og rufsete som appellerte til meg. For å skaffe meg et autentisk vokalt uttrykk har jeg saerlig fordypa meg i musikken til Gustav Kåterud, som var fra Våler Finnskog.
Gitaren vil alltid vaere min fölgesvenn. Jeg henter insprasjon fra britisk folk, amerikansk country og norsk fele- og durspell-tradisjon. Når jeg får nok av den melankolske og delvis gravalvorlige stemningen i de gamle tekstene, er det godt å kunne lösne opp med en polka eller reinlender på gitarr.
Annar By

Ingmari Dalin

"Musik är livet och utan musik inget liv" är Ingmaris livsstil. Ingmari Dalin är en omtyckt vissångerska, som i maj 2007 gav ut ett album där hon tolkar dikter av Dan Andersson. En stor del av sångerna är Ingmaris egna tonsättningar, personliga visor med rötter i den svenska folkmusiken, inramade av Ingmaris känsloladdade och finstämda röst. Hon är ju som skickad att tolka Dan Anderssons dikter, uppvuxen i Dalarna som hon är.
I dag är Ingmari bosatt på Orust och år 2003 fick hon Göteborgs stads kulturstipendium för uppskattad gärning inom musiklivet runt Göteborg.
Ingmari har som visartist medverkat på många visfestivaler i Sverige, men hon har också synts i TV, hörts i radio och uppträtt på många olika slags scener.  Detta är hennes första framträdande i Finland, och med sig på scenen i Hangö har hon Mattias Bäckman på fiol.

www.myspace.com/ingmaridalin

Trio Saludo

Av någon okänd anledning har Trio Saludo aldrig uppträtt på Nordisk Visfest i Hangö. Men detta missförhållande är nu korrigerat.  
Trio Saludo, som i dag består av Håkan Streng, Peter Ingo och Bjarne Sjöblom, uppträder på lördagkvällen i Kulturmagasinet Victor. Håkan och Peter startade ju Trio Saludo tillsammans med Arto Rintamäki. Efter att Arto blev sjuk kom Roland Koppatz med som ny medlem i gruppen. Efter Rolands tragiska bortgång sökte Håkan och Peter en ersättare, och då gick tankarna till den gamle vännen Bjarne Sjöblom, som ju sjöng med i gruppen 'Fyra på spanska' tillsammans med Håkan och Peter.
Detta är alltså Trio Saludo i dag. Musikstilen är densamma som tidigare. Spanskt, sydamerikanskt och förstås nordiskt, men såsom tidigare, i egen tappning. Den musikaliska och underhållande (?) humorn finns kvar.
Tus amigos Håkan, Peter och Bjarne.

www.triosaludo.fi/saludo_nuevo.html

Visans Vänner i Hangö rf

Fredagskonserten på detta års Nordiska Visfest i Hangö sköts helt och hållet av de lokala visvännerna. Följande artister från Visans Vänner i Hangö uppträder på konserten:
Pigge Svenskberg, Ika Svenskberg, Göran Enqvist, Kerstin Siggberg-Lindgren, Åke Wiberg, Thomas Högström, Mona Kallström, Tina Söderström, Rolf Lindblom, Nekku Nevanperä, Mikael Söderblom, Guy Söderlund, Ralf Lindholm, Bo-Börje Ekholm och Rainer Roth.

Gruppen RaRaBo, som ju består av Rafu, Rainer och Bobe, har ju uppträtt mycket sparsamt de senaste åren, men gör nu en välkommen come-back på visfestscenen, och de inleder fredagskonserten. Pigge och Ika uppträder enligt känt koncept. Göran och Kerstin har varsitt soloframträdande. Micki, som tycker att en Taube-visa är ett måste på visfesten, sjunger en sådan och dessutom tillsammans med Rainer en av Rainers egna visor. Rainer framträder också solo bl.a. med ett par Taube-visor. Tina har solouppträdande med ett par visor liksom också Mona och Rofa. Åke uppträder med Rafus och Rainers visor, och Thomas Högström gör sin visfestdebut med ett par sånger av favoriten Johnny Cash.
 
Men förutom detta kommer ett antal grupper av olika sammansättningar att uppträda. Tina och Rainer gör ett par Beatles-låtar på svenska samt ännu en tredje Beatles-låt där Mona också medverkar. De svenska texterna har Rainer snickrat ihop. En trio bestående av Mona, Tina och Rainer framför tre Abba-låtar, som Rainer gjort svenska texter till. En trio, som gått under arbetsnamnet "Back Yard Boys", bestående av Micki, Pigge och Rainer kommer att framföra två Beatles-låtar med svenska texter och arrangemang av Rainer. Micki och
Tina framför en duett, och Mona och Rofa framträder också som duo.

Det kommer under kvällen att före-komma olika former av ackompanjemang till de olika framträdandena, och till många av sångerna kommer ackompanjemanget att skötas av orkestern, som består av Rafu på dragspel, Gusen på bas samt Nekku och Rainer på gitarr. Kanske vi också under kvällen får höra orkestern göra något eget framförande,eventuellt någon visa där publiken också får sjunga med.