Lill Lindfors på Nordisk Visfest i Hangö! Äntligen!


Några långa presentationstexter behövs knappast när det gäller Lill Lindfors, huvudartisten på Nordisk Visfest i Hangö XXV.

Lill är en stor artist, som har medverkat i så gott som allt, som finns inom show-biz: Revy, musical, Eurovisionsschlager både som artist och konferencier, programledare, TV-program, krogshower, film, TV-pjäser, TV-shower, teater, konserter i hela Norden, tyska och engelska TV-shower osv osv. Listan kunde göras hur lång som helst. Barnboksförfattare är hon också!

Lill blev 1998 utsedd till Sveriges första Goodwillambassadör för Unicef, FN:s barnfond.


Det är en stor ära, att få välkomna Lill Lindfors på scenen i Kulturmagasinet Victor och båda konserterna på den tjugofemte Nordiska Visfesten i Hangö! Som ackompanjatör på scenen har Lill gitarristen Mats Norrefalk.

 

LOKE


Loke är en av musiksveriges bäst bevarade hemligheter. Trots en mycket mager medial uppmärksamhet har han med otaliga turnéer och 6 000 sålda skivor i ryggen skapat sig en stor och trogen publik.

Med spelningar på allt från små intima scener till större festivaler har Loke framför allt gjort sig ett namn för sina starka, utlevelsefulla liveframträdanden.

Han har speciellt omnämnts och kommit att bli uppskattad för sina välskrivna raka och uppriktiga texter där lyssnarna kastas blixtsnabbt mellan blottlagda känslor, blodigt allvar och befriande lättsamhet.
Loke kan närmast beskrivas som en explosiv musikalisk cocktail någonstans mellan Sex Pistols och Bertold Brecht.

Han har för sin musik bland annat belönats med Svenska visakademiens stipendium, Ted Gärdestad-stipendiet, SKAP`s stipendium och Mora kommuns kulturstipendium.

 

Py Bäckman


Flerfaldigt Grammisnominerad, flerfaldigt Rockbjörnsnominerad och flerfaldig Rockbjörnsvinnare, Grammynominerad, samt  ett stort antal andra utmärkelser som bland annat Guldklaven.


Py har även emottagit över 50 guldskivor, 30 platinaskivor, samt ett stort antal dubbel, trippel, och upp till 5-faldiga (!) platinaskivor. Det totala antalet sålda enheter som Py medverkat i som artist eller upphovskvinna når försäljningssiffror i närheten av 10 miljoner.


Hennes 12:e soloalbum, ”Sånger Från Jorden Till Himmelen” (2008) är hennes bäst säljande sedan ”Sista Föreställningen” (1983), och hennes kyrkokonsertturné 2008 sågs av nästan 75.000 personer.


”Sånger Från Jorden Till Himmelen”, producerad av Micke Wennborn, blev resultatet av att Py bestämde sig för att själv framföra dom många låtar hon skrivit till andra. I repertoaren hamnade således ”Stad I Ljus” (Tommy Körberg), ”Gabriellas Sång” (Soundtrack ”Så som i himmelen”), ”Koppången” (Ann-Sofie Von Otter), ”Störst Av Dem Är Kärlek” (Nordman), och till detta lades även dom sånger hon fått med i Nya Psalmboken ”Psalmer i 2000-talet”, tex ”Vad Är Gud”, ”Lilla Liv” ( den populäraste doppsalmen 2008), samt ”Där Är Tiden Inte Viktig”.


Med sig till ”Nordisk Visfest i Hangö XXV” har Py  Rolf Eriksson och Per Olof Sjöström, båda på gitarr/slide.

 

Anna Stadling & Idde Schultz.

”Jag vill ge dig vind i seglen
Vara den som ger dig fart
Det är så mycket jag vill ge dig
Så väldigt lite som jag har”

”Nåja, så särskilt lite är det nu inte de har. Anna Stadling och Idde Schultz lyckas förmedla en hel massa tröst, livsmod och jävlar anamma. De tar sin utgångspunkt mitt i frågorna och det svåra. Det skavar lite. Det är vackert och ändå lite kärvt. Precis som livet.” (Magnus Sundell)


Ovan ett citat av chefredaktören för ”Trots Allt” i hans recension av Annas och Iddes CD ”Hjärtat fullt” som släpptes i januari 2008.  Det var deras andra fullängdsskiva tillsammans, och alla låtarna på skivan är nyskrivna.


Anna och Idde är ett intressant inslag i programmet på den Tjugofemte Nordisk Visfest i Hangö, och med sig på scenen har de Per ”Pecka”  Hammarstedt, som arbetat mycket tillsammans med duon, och som också varit medproducent till CD:n ”Hjärtat fullt”.

 

Ulla Tanggaard

Ulla Tanggaard  har de senaste åren uppträtt på visfestivaler runt om i Sverige som en del av visshow-gruppen Barbro, men står nu på egna ben och är ute och uppträder med ett eget nordiskt visprogram där hon anammar sitt dansk/svenska ursprung och blandar danska och svenska visdiktare.

Ulla har genom åren sjungit mycket soul och jazz, och sjunger just nu även i bluegrassbandet Southdrive. Hon har även varit medlem i reggaebandet Iscariots som uppträtt bland annat på Hultsfredfestivalen.


Till vardags jobbar Ulla som sångpedagog och håller kurser i sceniskt uttryck.  Det som Ulla alltid kommer tillbaka till när hon jobbar är berättandet och det är väl därför visan ligger så varmt om hjärtat.

 

Jan Arvid Johansen


Hemma från Tromsö är Jan Arvid en nordnorsk vis-ikon på nivå med Skandinaviens bästa. Han har varit en viktig del an den nordnorska vismiljön seda 1970-talet.

Jan Arvid har skrivit musik till bl.a. Senja-poeten Helge Stangnes dikter. Han  var med och bildade ’Nordnorsk Visegruppe’, som 1978 fick Pröysenpriset för ’förnyelse av nordnorsk traditionsmusik.  Jan Arvids första solo-CD kom ut år 2005, och blev mycket populär i Norge, bl.a. låten ’Tiriltungetid’ tog fem förstaplatser på norsk-toppen, och låten är i dag en nord-norsk klassiker på nivå med flera andra låtar av Jan Arvid.

En ny CD med Jan Arvid kommer under våren 2009.

 

Billey Shamrock


Dags för ett välkommet återseende: På Nordisk Visfest i Hangö 2006 uppträdde Billey Shamrock, och man kan gott säga, att han tog publiken med storm. Inte nog med att han uppträdde på scenen i Kulturmagasinet Victor, nej, han blev så ivrig att han hoppade in bland publiken och fortsatte sitt uppträdande där!

Billey kommer från Solberga söder om Stockholm. Han har rest mycket och uppträtt inom hela Norden, och han spelar musik och stå-uppar, han skriver lyrik, musik och litteratur. Enligt egen utsago har han också ett exceptionellt stort umgänge av trevliga människor, som han inte hinner umgås med.  Han sysslar en hel del, också enligt egen utsago, med märkliga föreningar, i vilka han vanligtvis brukar bli ansvarig för i stort sett allt.


Det är med glädje vi igen tar emot Billey i Hangö, han har blivit en god vän till oss, Hangös visvänner, vilka han tyvärr inte heller hinner umgås med så värst mycket.


Med sig på scenen har Billey denna gång gode vännen Benny Sjögren.

 

Teddy Granroth


Teddy från Karis har blivit något av en musikprofil i Västnyland. Han har sannerligen många järn i elden när det gäller det musikaliska. Teddy är utdimitterad musikledare från Jakobstads konservatorium 1993. Han har lett körer både i Västnyland och Österbotten, bl.a. Jakobstads sångarbröder, Karis blandade kör, Cajorna, Karis manskör, flick körer, damkör, egna sånggrupper m.m.

Kapellmästaruppdrag har han haft bl.a. på Raseborgs sommarteater och Svenska Teatern. Han är nu musiklärare vid Lärkkullas musikprogram i Karis. Dessutom är han frilansmusiker, och han spelar rock and roll, jazz, pop och swing, han ackompanjerar andra artister, skriver körarrangemang, och skriver också egna visor. Och så har han en kärlek för den outtömliga världen av harmonier.....

Henrik Huldén

Henrik är en mycket omtyckt underhållare, och han har medverkat i visfestivaler i hela Norden. Han är fadder till Visans Vänner i Hangö och medverkade aktivt i starten av Nordisk Visfest i Hangö. I dag är han en av våra mest mångsidiga visartister och är bl.a. värd för konsertserien  ”Helafton” inom Visans Vänner i Helsingfors. Som skribent är han kanske mest känd som signaturen Gromit och som framgångsrik författare av snapsvisor på både finska och svenska. I höst utkommer också hans första barnbok. Henrik har rört sig i Hangö sedan han var barn och trivs både i staden och i den omgivande skärgården – samt på scen.

NORDISK VISFEST I HANGÖ XXV


Den tjugofemte Nordiska Visfesten i Hangö 10-14 juni 2009 blev en fullträff. Eftersom det var jubileum hölls under visfesten hela fyra konserter, varav två sköttes helt med egna artister, medan huvudkonserterna i Kulturmagasinet Victor bjöd på artister från Finland, Sverige, Norge och Danmark.


Visfesten inleddes med en viskonsert i Bromarvs kyrka på onsdagen 10 juni. Kyrkan var välfylld och visvännerna från Hangö bjöd publiken på en mycket trevlig och uppskattad konsert. Följande artister/grupper uppträdde på konserten:


Gruppen RaRaBo, Bo-Börje Ekholm, Ralf Lindholm, Åke Wiberg, Göran Enqvist, Trio Besläktad med Mona Kallström, Rolf Lindblom och Kari Nevanperä,  duon Mona Kallström och Tina Söderström, trion Rainer Roth, Tina Söderström och Mona Kallström samt duon Tina Söderström och Rainer Roth. En stor del av framförandena ackompanjerades av Guy Söderlund på bas.


Följande kväll, den 11 juni, höll Hangövisvännerna en utomhuskonsert i Granstedts park och där varvade man uppträdandena med allsång. En glädjande talrik publik hade mött upp, det kyliga vädret till trots, och sjöng ivrigt med i allsången, som leddes av Ralf Lindholm, Guy Söderlund, Mona Kallström, Tina Söderström och Rainer Roth. För visuppträdanden denna kväll stod Kerstin Siggberg-Lindgren, Per Sarén, Ica Svenskberg, Pigge Svenskberg, Thomas Högström samt trion Mona Kallström, Tina Söderström och Rainer Roth ackompanjerad av Kari Nevanperä och Guy Söderlund.


Fredagskvällens konsert i Kulturmagasinet Victor inleddes med ett framträdande av Henrik Huldén, som nu uppträdde på visfesten för andra gången. Han var dessutom med på den första visfesten 1985, då som presentatör. Henrik är något av det bästa i trubadurväg som svenskfinland kan bjuda på, och det visade han med bravur under sitt framträdande på fredagen! Efter Henrik var det dags för årets norske artist, Jan Arvid Johansen. Han var säkert före visfesten helt obekant för största delen av publiken, men han gjorde sannerligen ingen besviken med sitt framträdande! Vackra sånger framförda på ett mycket trevligt och sympatiskt sätt och med ett skickligt genomfört gitarrackompanjemang.


Efter Jan Arvids uppträdande serverades publiken  den traditionella ’vissoppan’,  som på fredagen var en laxsoppa, som vanligt tillredd av Anders Augustsson, och som vanligt mycket god!


Efter soppapausen var det sedan dags för Py Bäckman att överta scenen. Och det gjorde hon med besked! Med stöd av sina skickliga gitarrister Roffe Eriksson och Per Olof Sjöström  bjöd Py på sig själv med en halvtimme som verkligen gick hem hos publiken!  Efter Py var det dags för Loke Nyberg att göra sitt framträdande. Loke uppträdde på visfesten för några år sedan och han gjorde inte heller denna gång någon besviken. Hans träffsäkra texter gick rakt in i publiken, och tack vare hans perfekta diktion kunde man uppfatta vartenda ord, och i Lokes texter finns det massor av ord. Imponerande!


Sedan var det så dags för visfestens huvudattraktion: Lill Lindfors!  Efter flera försök att få hit Lill hade visvännerna nu lyckats, och publiken fick vad dom väntat på. Ett föllödigt, proffsigt framträdande med hennes kända låtar framförda med den för Lill så typiska naturliga lättheten. Kontakten med publiken var påtaglig, och hennes musiker, Mats Norrefalk på gitarr och Hans Backenroth på kontrabas gjorde framträdandet till en verklig njutning!  Tänk att få uppleva dessa två, på sina instrument säkert bland det bästa som Sverige kan bjuda på, på scenen i Kulturmagasinet Victor och då tillsammans med Lill Lindfors! En helt underbar avslutning på en härlig konsert!


Lördagens konsert inleddes av en närapå lokal artist, trubaduren och spelmannen Teddy Granroth från Karis.  Trevligt framförande med vackra sånger till ett behagligt pianoackompanjemang, detta är Teddy i ett nötskal. Han hade också med sig en skönsjungande ung dam, Anna Forsman, som till Teddys ackompanjemang sjöng ett par sånger. Efter detta var det så dags för visfestens danska gäst, Ulla Tanggaard. Ulla är en danska som numera bor med sin familj i Sverige, och hon uppträdde med trevliga visor som hon framförde till eget gitarrackompanjemang.  Hon har en mycket vacker röst och hon uppskattades hörbart av publiken för sitt framträdande.


Sedan var det igen dags för soppaserveringen, denna gång en köttsoppa på rökt renkött, och igen en gång hade Anders lyckats!


Anna Stadling & Idde Schultz beledsagade av sina musiker Per Hammarstedt och Carl Ekerstam tog över scenen efter pausen. Framträdandet blev en verklig succé, Anna och Idde hade mycket vackra röster var för sig och i duett var det ju bara fantastiskt! Och i Per och Carl fick vi igen en gång uppleva att raden av skickliga musiker från Sverige verkar vara oändlig. Ett mycket väl upplagt och framfört uppträdande av kvartetten, som inte ens stördes av den kraftiga åskby, som kom över Kulturmagasinet mitt under deras framträdande. Tala om välsignelse att ha tillgång till en sådan konsertplats som Kulturmagasinet Victor för detta evenemang! Efter denna musikaliska upplevelse var det så dags för ett återseende i och med att Billey Shamrock gjorde entré.  Precis som förra gången då Billey uppträdde på Nordisk Visfest i Hangö, var hans framträdande nu också fartfyllt, musikaliskt och humorkryddat, och Billeys förmåga att upprätta kontakt med publiken är beundransvärd. Denna gång hade han med sig på scenen gode vännen Benny Sjögren, och tillsammans gjorde dessa två ett bejublat framträdande.


Och som avslutning på lördagens konsert fick vi än en gång uppleva Lill Lindfors. Superlativerna tar slut då man skall beskriva hennes framträdande tillsammans med sina fantastiska musiker Mats Norrefalk, gitarr, och Hans Backenroth, kontrabas. Eftersom Lill var medveten om att en del av publiken på lördagen skulle vara sådana, som var med redan på fredagen, så hade hon gjort en del ändringar i repertoaren och gjorde flera låtar som inte var med på fredagen. Också detta bekräftar vilken stor artist Lill är, och hennes framträdande på lördagen var, om möjligt, ännu bättre, intensivare, känsligare än på fredagen, och efter flera inrop av publiken kunde så en underbar viskväll i Kulturmagasinet Victor avslutas av Hangövisvännerna med ’Man kan höra musiken’ och ’Nu går sista visan’.  Och med det var den tjugofemte Nordisk Visfest i Hangö slut.


Visans Vänner i Hangö tackar alla som igen en gång ställt upp för att förverkliga denna fest, artister, välvilliga sponsorer, publik, och speciellt alla sina medlemmar  för deras insatser. Utan dessa skulle detta inte vara möjligt.


Nu börjar arbetet på Nordisk Visfest i Hangö XXVI  18-19.06.2010. Då ses vi gen!