Nordisk Visfest i Hangö XXVI – 18-19.06.2010 (copy 1)


Den nordiska visfestens tjugosjätte upplaga blev återigen en publikframgång.  Två fullsatta konsertkvällar i Kulturmagasinet Victor visar att Visfesten har sin givna plats som en inledning av Hangös sommarevenemang. Arrangören, Visans Vänner i Hangö, hade i år valt att liksom för två år sedan hålla en helkvällskonsert med enbart lokala artister, medan den andra kvällen helt viktes för gästartisterna utifrån.


Under fredagskvällens konsert fick vi uppleva en kavalkad med framföranden av många olika slag, såväl kvalitets- som innehållsmässigt. De lokala artisterna bjöd på sig själva med den äran, och en härlig, tacksam publik i det fullsatta Kulturmagasinet Victor visade hörbart sin uppskattning av det program de bjöds på. Det var ett digert program som kanske blev en aning långt, men både artister och publik höll hela kvällen stämningen hög, och de rungande applåderna efter att ’Nu går sista visan’ tonat ut var bevis nog för att publiken hade trivts.


Lördagskvällen konsert inleddes av den sympatiske trubaduren Gunnar Källström från Göteborg. Han fick genast publiken med sig med sina enkla, raka framföranden och trevliga mellansnack. Efter Gunnar blev det sedan ett återseende i och med att Christina Kjellsson äntrade scenen. Christina har uppträtt på Nordisk Visfest i Hangö en gång tidigare, och hon tackade för förtroendet att ha fått komma tillbaka, med att helt trollbinda publiken med sina fyndiga visor och ett mellansnack, som knöt visorna till varande på ett beundransvärt sätt.

Efter att man avnjutit kvällens soppa, som vanligt tillredd av Anders Augustsson, var det vasabon Fredrik Furu som stod i tur. Tillsammans med sina två skickliga gitarrister Janne Hyöty och Ben Bergman, gjorde han en njutningsfylld avdelning, som helt uppenbart gick hem hos publiken.  Efter Fredrik blev det sedan dags för nästa återseende, nämligen Pär Sörman, som flera gånger tidigare gästat Hangö för olika uppträdanden, så också på Nordisk Visfest i Hangö. Pär har en utstrålning och inlevelse på scenen som är total, och vispubliken i Hangö älskar honom. Som den skådespelare han är, lever han sig så in i sitt framförande, att visorna faktiskt blir tolkade. När han framförde visan om Ernst Georg Johansson från Uddevalla av Evert Taube utan ackompanjemang, kunde man nästan ha hört en knappnål falla i Kulturmagasinet Victor! 

Efter att Pär trollbundit publiken under sin dryga halvtimme på scenen, var det säkert inte det lättaste för kvällen avslutande artister att äntra scenen. Men oj, vilka artister! Trio Acoustica, bestående av Stanley Samuelsen från Färöarna/Danmark, Öistein Rian och Steen Vidar Larsen från Norge uppträdde som grupp för första gången i Hangö. Stanley och Steen Vidar har båda uppträtt här tidigare, men för Öistein var det första gången liksom för hela gruppen. Vi fick uppleva en härlig show av tre verkliga gitarrvirtuoser, speciellt Stanleys hisnande gitarrsolon, ett samspel bortom all verklighet, samt stämsång som klingade helt underbart. Repertoaren var bred, allt från Stanleys egna vackra visor till Beatles-låtar.

Det blev naturligtvis flera extranummer, liksom också av kvällens alla artister, och efter att kvällens avslutande ’Nu går sista visan’ tonat ut, var det en fullständigt nöjd publik, som sökte sig ut från Kulturmagasinet Victor, från den tjugosjätte Nordisk Visfest i Hangö.


På återseende, Nordisk Visfest i Hangö, 17-18.06.2011.

 

Nordisk Visfest i Hangö XXVI – 18-19.06.2010

Kulturmagasinet Victor, Östra hamnen, Hangö

”Alla fina minnen”!

Så heter visan av Rafu, som fick ge namn åt jubileums-CD:n, som Visans Vänner i Hangö gav ut senaste år i samband med sitt 25 års jubileum. Från de tjugofem genomförda visfesterna har man sannerligen samlat en massa fina minnen!  På den tjugosjätte Nordisk Visfest i Hangö får vi återknyta några angenäma bekantskaper från tidigare visfester, såsom Pär Sörman, Christina Kjellsson, Steen-Vidar Larsen och Stanley Samuelsen.

I år får också de lokala visartisterna chansen att visa framfötterna i och med fredagskvällens konsert då de helt och hållet står för programmet.

Allt är än en gång upplagt för en stor fest för alla visälskare! Visans Vänner i Hangö önskar sin publik välkommen till två helkvällar med spännande visupplevelser i Kulturmagasinet Victor!

Visans Vänner i Hangö

 

Fredag 18 juni kl. 19.00 (20 €)

Visans Vänner i Hangö:

Ralf Lindholm, Rainer Roth, Bo-Börje Ekholm, Ica och Pigge Svenskberg, Rolf Lindblom, Kari Nevanperä, Mona Kallström, Tina Söderström, Kerstin Siggberg.Lindgren, Göran Enqvist, Per Sarén, Åke Wiberg, Mikael Söderblom,  Guy Söderlund, samt olika grupper och  sammansättningar av dessa.
-    Vissoppan avnjuts i en lämplig paus

 

Lördag 19 juni kl. 19.00 (25 €)


Gunnar Källström, Sverige

Christina Kjellsson, Sverige

-    Vissoppa

Fredrik Furu, Finland

Pär Sörman, Sverige        

Trio Acoustica, Danmark/Norge    


Trio Acoustica

Steen-Vidar Larsen, Öistein Rian, Stanley Samuelsen.

Trio Acoustica representerar det nordiska på årets Nordisk Visfest i Hangö. Trion är multi-nordisk då Steen-Vidar räknar sig som både norsk och dansk, Öistein är norrman och Stanley är från Färöarna, numera bosatt i Danmark. Alla tre är skickliga gitarrister och sångare, och de är lika hemmastadda på en stor festivalscen som på en liten bar eller folkklubb, eller t.o.m. i ett vardagsrum. Vem som helst i vilken ålder som helst, som njuter av klangen av akustiska gitarrer och tätt harmoniskt sjungande, kommer att uppskatta ett uppträdande av denna trio och vill höra mera. De blandar rytm och sound från en bred palett av latin, blues, folkmusik, bluegrass och jazz, och de har ett lätt och varmt framförande, som kommunicerar direkt med publiken.

Stanley har som soloartist gästat Nordisk Visfest i Hangö två gånger tidigare (1999 och 2007), Steen-Vidar har också varit med två gånger (1999 och 2001), medan det för Öistein är första gången.

www.trioacoustica.com

 

Pär Sörman


Pär Sörman är en av vår tids främsta uttolkare av den litterära visan. Han är en mångsidig artist, skådespelare, sångare, multimusikant och dansare. Pär Sörman framför musiken och sångerna med musikaliskt kunnande, stor inlevelse och scenisk utstrålning. Per Sörman sjunger, spelar och berättar till gitarr, concertina & munspel om Dan Andersson, Evert Taube, Nils Ferlin mfl. Skådespelare sedan början av 1970-talet vid bl.a. Stockholms Stadsteater, Svenska Riksteatern och Kronobergsteatern. Har turnéat i hela norden  och i USA:s svenskbygder, samt medverkat i Ingmar Bergmans TV-dramatisering av Trollflöjten. Belönad med stipendier från Visans Vänner, Sällskapet Astri & Evert Taubes Vänner, Nils Ferlin-Sällskapets Trubadurpris, Dan Andersson-priset och Lille Bror Söderlundh-Sällskapets pris. Pär är ledamot i Svenska Visakademien.

Det är en mycket meriterad, folkkär visartist, som nu återvänder till Nordisk Visfest i Hangö. Han har uppträtt hos oss förut, och han är alltid lika välkommen. Det är många som önskat att han igen en gång skall uppträda på visfestscenen, och denna önskan går nu i uppfyllelse!


www.sorman.nu

Fredrik Furu


Sångaren och låtskrivaren Fredrik Furu är född och uppvuxen i Jakobstad. Tillsammans med gitarristen Jimmy Westerlund började han skriva låtar, och bandet ’Kometfabriken’ bildades tillsammans med ytterligare Björn och Anders Höglund, och 2006 släppte bandet en skiva. Före det hade Fredrik hunnit vara med i svenska TV3:s artistskola ’Fame Factory’. Av 8000 sökande var Fredrik en av de 24 som fick vara med, och han hölls kvar i programmet i 11 veckor.


I november 2009 släppte Fredrik sin första soloskiva ’Hollywoodhjärtan’. Den innehåller 11 starka låtar, en del enkla raka poptexter men också en del djupare berättelser, allt ihopvävt på ett imponerande sätt. Låten ’Dagar & Nätter’ skriven av Fredrik och Petter Näse har en trallvänlig refräng som andas framtidstro, samtidigt som den också förmedlar djup och melankoli.

”Jag tar nätter om dom kommer, glömmer dagar som igår. Vem vill stå där med sin ångest, nya kriser, gamla sår. Jag lämnar skuggorna bakom mig, nu är nu och då är då, för alla nätter blir till nya dar ändå”

www.fredrikfuru.com

Christina Kjellsson

Christina Kjellsson är måhända än så länge en doldis för den breda massan, men de som känner till henne genom skivor och scenframträdanden, bl.a. en gång tidigare på Nordisk Visfest i Hangö år 2001,  och på de stora visfestivalerna i Västervik och Holmön, ställer henne ofta bland de främsta när det gäller att skriva och spela visor. På scenen överträffar hon det mesta med sin närvaro och fingertoppskänsla i framförande och mellansnack, som ofta är roliga liksom i förbifarten, utan effektsökerier och manér.

Kjellsson är välkänd inom den svenska visvärlden genom sin insats som lärare och föreläsare på Vislinjen i Kungälv och Visskolan i Västervik, där hon lärt ett antal årskullar att finslipa sin formuleringskonst. 2008 gav hon ut boken ’Rim Och Reson – Om att skriva vistexter’. Christina Kjellsson har även förärats Olrogstipendiet och Fred Åkerström-stipendiet för personer som ’på ett betydelsefullt sätt arbetat för att bevara, utveckla och/eller skapa svensk visa’. Hon har gett ut fem vissamlingar: Ordagrant (1994), Långt till Amerika (1995), Mitt i en mening (2000), 39plus (2003) samt Grannar (2009).  
www.christinakjellsson.se

Gunnar Källström

En lång, rödskäggig smålänning, som sakta börjar rota sig i Göteborg. Han har skrivit visor sedan barnsben, givit ut en diktsamling (Utbildningar och Kurser, Artemis 1998), medverkat och varit motor i projektet Visträsket, som resulterade i tre CD, är inne på sin tredje platta med ’Fridens liljer’, spelar gitarr och gnolar i orkestrar som Idiotteatern och Bastukvintetten, fuskar som skådespelare bl.a. i 2005-års adventskalender, Kommissarie Winter (SVT) och på Teater Panjal. Debutskivan premierades med SKAP:s stipendium.

www.eldrecords.se

 

Visans Vänner i Hangö

Konserten på fredagskvällen i Kulturmagasinet Victor består enbart av uppträdanden av de lokala visartisterna. För två år sedan gjorde arrangörsgänget samma sak och underhöll publiken med en helkväll av visor framförda av de lokala artisterna. 

Också denna gång blir det en helkväll, under vilken publiken får höra långt över 40 visor, och de som kommer att bjuda på detta är ’Back Yard Boys’, som består av Pigge, Micki och Rainer, och som ackompanjerade av Nekku på gitarr och Gusen på bas, igen kommer att framföra några Beatles-låtar, som Rainer har översatt till svenska. Micki framför ett par låtar solo, säkert åtminstone en Taube-låt, Åke sjunger också en visa och Ica och Pigge har lovat att dom kommer att framföra Emil- och Pippi-låtar.

Trion Mona, Tina och Rainer, också ackompanjerade av Nekku och Gusen uppträder med ett antal låtar, Tina sjunger några visor som soloartist, vilket också Mona gör. Göran sjunger att par låtar solo och dessutom en duett med Rafu, och Kerstin med kompgrupp uppträder med några sånger.  Rofa och Nekku uppträder tillsammans, och så skall vi också få höra Nekku göra sin debut på visfestscenen som soloartist.

En av Visans Vänners nyaste medlemmar, Peje, kommer också att uppträda och så till sist gruppen RaRaBo, Rafu, Rainer och Bo-Börje samt en avslutningsvisa av Rafu, innan vi alla stämmer upp med ’Man kan höra musiken’ och ’Nu går sista visan’.